Výkon epidemiologicky závažných činností
Za výkon epidemiologicky závažnej činnosti sa podľa zákona 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov považuje práca:
a) v úpravniach vody a pri obsluhe vodovodných zariadení,
b) v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo,
c) pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov,
d) pri výrobe kozmetických výrobkov.
Informácia pre verejnosť: Novela zákona, ktorá sa týka odbornej spôsobilosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu
Dňa 28.11.2024 bol uznesením NR SR č. 695 schválený poslanecký návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela zákona bola dňa 17.12.2024 vyhlásená v Zbierke zákonov, čo znamená, že je od tohto dňa účinná.
Podľa § 16 ods. 40 druhej vety novely zákona č. 355/2007 Z. preukazovanie odbornej spôsobilosti podľa predchádzajúcej vety sa nevzťahuje na osobu, ktorá vykonáva pomocné práce pri činnostiach uvedených v § 15 ods. 2 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z., t.j. ktorá vykonáva pomocné práce pri epidemiologicky závažných činnostiach pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Hoci novela zákona č. 355/2007 Z. z. vymedzuje výnimky, chýba upresnenie, čo sa rozumie pod pomocnými prácami.
S cieľom zabezpečenia jednotného postupu do času prijatia novely vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z. uvádzame nasledovný zoznam pomocných prác, pri ktorých nie je nutné preukázať odbornú spôsobilosť:
- upratovacie práce vrátane dezinfekcie priestorov a vybavenia prevádzkarne potravinárskeho podniku,
- manipulácia s odpadom, hrubá príprava surovín, vrátane čistenia, šúpania, rezania, krájania surovín v rámci odčlenenej nečistej zóny od čistej zóny prevádzkarne potravinárskeho podniku na základe zásad HACCP,
- nakladanie, vykladanie, naskladňovanie, vyskladňovanie, dokladanie balených potravín v priestoroch prevádzkarne potravinárskeho podniku,
- práca s elektronickou registračnou pokladnicou pri predaji potravín,
- balenie balených potravín do sekundárneho obalu, etiketovanie zabalených potravín.
Zároveň uvádzame, že priamo v novele zákona č. 355/2007 Z. z. sa zavádza aj výnimka „Odbornú spôsobilosť na činnosti uvedené v § 15 ods. 2 písm. c) nepreukazuje osoba vykonávajúca prepravu balených potravín a pokrmov.“. Táto sa vzťahuje na fyzické osoby, fyzické osoby-podnikajúce aj právnické osoby.
Poslanecká novela zákona č. 355/2007 Z. z., týkajúca sa odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15 ods. 2 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z.
O podmienkach preskúšania odbornej spôsobilosti podáva informácie miestne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Všetci zamestnanci, ktorí vykonávajú epidemiologicky závažné činnosti sa musia preukázať potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré im na základe lekárskej prehliadky vydá lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby. Lekár súčasne poučí osobu o jej právach a povinnostiach a o tom, že ho pri ochorení musí vyhľadať.
Doba platnosti potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti nie je časovo ohraničená.
Príloha č. 6 k vyhláške MZ SR č. 585/2008 Z. z.
Ak pracovník absolvoval štúdium v uvedených inštitúciách, získal tým spôsobilosť na výkon epidemiologicky závažných činností
1. lekárska fakulta,
2. farmaceutická fakulta,
3. fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce,
4. prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia,
5. veterinárna fakulta,
6. fakulta chemickej a potravinárskej technológie,
7. stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby,
8. fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve,
9. stredná zdravotnícka škola,
10. stredná hotelová škola,
11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve a na prácu vo farmac. výrobe,
12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby,
13. stredné odborné učilište vodohospodárske,
14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo,
15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky,
16. stredná veterinárna škola.